Monday, July 19, 2010

Perkongsian:Sudah cukupkah cinta ku padanya..:?

Terbaca satu tajuk dari salah satu blog yang mula menjadi salah satu kegemaran untuk membaca setiap perkongsian ilmu yang ditulis oleh pemilik blognya yang bertajuk 'Mengapa bukan kamu yang bercouple dengannya'..Setelah di baca,setiap bait kata yang serba ringkas tapi padat telah terkesan dalam hati dan sanubari ini(tak tau la kalau hati orang lain rasa ke tak).Bukan soal 'couple' yang daku bincangkan di sini tapi tentang persahabatan yang kini kian tidak di titikberatkan atau di salahtafsirkan..terutama kepada para da'ie..

Persahabatan bukan sekadar di terjemahkan dengan bait bicara sahaja,bukan dengan perjanjian di awal perkenalan.tetapi persahabatan menitikberatkan semua perkara seperti bertanya khabar,memberi hadiah,ziarah-menziarahi dan selami hatinya, berusaha menawan hatinya itulah sahabat yang terbaik..

"Bagaimana ukhuwwah kita dengannya? Adakah kita telah memenuhi hak-hak mereka? Adakah kita membina jambatan hati antara jiwa mereka dengan kita? Adakah kita mendoakannya?"

Sahabat,bukan hanya hadir di waktu kita bersuka sahaja,bukan hanya hadir di waktu kita berduka,tapi sahabat hadir di waktu kita memerlukannya..bila rasa cinta itu sangat kukuh dan teguh di antara hati-hati sahabat maka sudah tentu apabila kita hendak berbicara,masing-masing akan membuka ruang..baik yang ditegur atau menegur..masing-masing akan berbicara dan mendengar dengan penuh hikmah..waktu itu sudah tentu setiap teguran pasti kan di terima,kan terasa aliran cinta yang indah dalam hati sahabat seterusnya persahabatan kan bertambah erat.

"Pernahkah kita menyentuh hati dan jiwa sahabat kita? Pernahkah kita isi kekosongan hatinya? Pernahkah kita memimpinnya? Pernahkah kita mengungkapkan kepadanya bahawa kita sayang kepadanya? Dan pernahkah kita membuktikan sayang kita itu kepadanya?"-langit Ilahi

Pernah satu ketika seorang sahabat memberitahu Rasul SAW  akan rasa sayangnya kepada seorang sahabat yang lain.Rasulullah pun bertanya semula,apakah dia telah memberitahu sahabatnya itu tentang rasa kasihnya..sahabat itu menjawab bahawa dia belum berbuat demikian.Lantas,Rasulullah pun berkata"pergilah kamu kepadanya dan nyatakanlah bahawa kamu mengasihinya".

Oleh itu,pesanan untuk diri sendiri dan teman-teman yang lain,sekiranya kita inginkan sahabat yang terbaik buat diri kita maka seharusnya kita juga berusaha menjadi sahabat yang terbaik buat mereka..usah diharapkan cahaya sekiranya kita buta untuk melihatnya.
Ya Allah,hambaMU ini mudah lupa dan sering kali terhimpit dengan kesibukan dunia,namun daku ingin menjadi sahabat yang terbaik buat mereka sahabat yang daku cinta..sekiranya daku  merupakan seorang sahabat yang tidak menghargai,KAU ampunkanlah dosaku dan KAU kurniakanlah kegembiraan kepada sahabatku...amin..


Hargai dan peliharalah selalu persahabatan dengan mereka semua yang benar-benar ingin menjadi SAHABAT

2 comments:

Siti Aisyah said...

sahabat sejati adalah anugerah Allah yabg tak ternilai..syg kamu duhai sahabat..
:-)

modulus+++ said...

++++ cket
sahabat bukan hanya dekat di mata tapi jua dekat di hati...
andai berjauhan doa xpernah lekang di hati
salam ukhwah fillah abadan abada